Àfrica
Destinació
En grup
Tipus de viatge
13 dies
Duració
No Inclosos
Vuelos

La nostra ruta comença a la capital Addis Abeba. Volem a Arbaminch, rumb sud, per descobrir la vall del riu Omo, sens dubte una de les regions més salvatges i inexplorades d’Àfrica. Les tribus Mursi, Hamer, Karo, bume, Konso i Omorate són només algunes de les que habiten aquesta regió propera al Parc Nacional de Mago, conservant els seus costums i formes de vida. Tornem a Arbaminch i volem al nord fins Bahar Dar, al costat del Llac Tana, on el Nil Blau inicia el seu recorregut de 4.000 km fins al Mediterrani. Visita de la ciutat imperial de Gondar i Lalibela, famosa per les seves esglésies esculpides a la roca.

Veure fitxa completa del viatge

SORTIDES DE FEBRER A DESEMBRE 2018
DIES ITINERARI ALIM. ALLOTJ.
1 ARRIBADA A ADDIS ABEBA Hotel
2 VOL ADDIS ABEBA / ARBAMINCH E / D / S Hotel
3 ARBAMINCH – TURMI E / D / S Campament
4 TURMI (OMORATE) E / D / S Campament
5 TURMI – JINKA E / D / S Hotel
6 JINKA – PN MAGO – MERCAT KEY AFER – JINKA E / D / S Hotel
7 JINKA – KONSO – ARBAMINCH E / D / S Hotel
8 VOL ARBAMINCH / ADDIS ABEBA E Hotel
9 VOL ADDIS ABEBA / BAHAR DAR E / D / S Hotel
10 BAHAR DAR – GONDAR E / D / S Hotel
11 VOL GONDAR / LALIBELA E / D / S Hotel
12 LALIBELA E / D / S Hotel
13 VOL LALIBELA / ADDIS ABEBA E Hotel de dia
EXTENSIÓ AXUM
13 LALIBELA E / D / S Hotel
14 VOL LALIBELA / AXUM E / D / S Hotel
15 VOL AXUM / ADDIS ABEBA E Hotel de dia
ALIMENTACIÓ: ESMORZAR = E / DINAR = D / SOPAR = S

Dia 1.- Addis Abeba
Arribada a Addis Abeba. Tràmits d’entrada, visat i canvi de moneda. Recepció a l’aeroport pel nostre representant local. Trasllat a l’hotel i visites a la ciutat a la tarda. Es visita la muntanya de Entoto, el Museu Nacional, on estan exposats les restes fòssils de Lucy, l’Església de Sant Jordi i el famós Merkato.

Dia 2.- Vol Addis Abeba / Arbaminch
Esmorzar i trasllat a l’aeroport per prendre un vol intern a Arbaminch. Sobrevolarem la gran Falla del Rift de 6.000 km que comença a Síria i acaba a Moçambic. És realment una gran cicatriu en l’escorça terrestre que es va produir fa 35 milions d’anys i que travessa tota Etiòpia creant un passadís envoltat de volcans i muntanyes. Arribada i trasllat a l’hotel. A la tarda, visites a la ciutat.

Dia 3.- Arbaminch – Turmi
Esmorzar i trasllat al Llac Chamo que visitarem en barca per observar els grans cocodrils, hipopòtams i nombroses aus. Continuació cap als territoris del Riu Omo. Aquí comença l’aproximació a unes formes de vida ja oblidades en gairebé tot el món i que d’alguna manera ens traslladen al neolític. El camí va descendint serpentejant de les muntanyes Konso fins a un punt des del qual s’albiren els territoris del Riu Omo. La calor augmenta ja que es descendeix bastant. Travessem Weyto i continuació cap a Turmi on trobarem diferents grups ètnics com els Tsemai, Arbore i Hamer.
Els Hamer són el grup ètnic més nombrós amb unes 15.000 persones. Són pastors seminòmades, agricultors i recol·lectors de mel. Conreen sorgo, mill, tabac i cotó. Encara que la seva veritable vocació és la cria de bestiar que mimen i decoren amb meravella. També tenen un sentit estètic molt apreciat pel gust occidental i passen molt temps decorant atenent al seu cos. Les dones s’unten els cabells amb una pasta vermellosa feta amb greix animal i argila i les casades porten una cabellera amb trenes i serrell que els dóna un aire particular.
Vesteixen amb cuirs d’animal que decoren amb petxines de caurí i solen portar un recipient de carbassa com casquet. Les casades porten el “biñere” un cèrcol pesat de ferro que acaba amb una vistosa protuberància fàl·lica. Els nens són circumcidats quan canvien les dents. Els homes es pentinen amb trenes i els més valerosos es posen una pasta d’argila que els pega literalment el pèl al capdavant on col·loquen una ploma d’estruç. Exhibeixen orgullosos els seus torsos nus amb les escarificacions i practiquen el Salt del Toro com a ritu d’iniciació a l’edat adulta. Els joves es reuneixen per saltar nus per sobre a un bon nombre de braus bé alineats. Han de saltar almenys 4 vegades i només pot fallar un. Si falla es converteix en un pària al qual flagel·len totes les dones del seu clan, però si ho aconsegueix ja pot casar-se i per a això ha de començar a preparar una forta dot. Durant el salt l’adolescent és aclamat per les dones del seu clan que en ple tràngol i per animar el candidat supliquen als homes que les fuetegin a l’esquena amb les llargues vares que porten. Les ferides sagnants a l’esquena untades de greix mostren la cohesió social. Nit a campament a Turmi.

Dia 4.- Turmi – Omorate – Turmi
Sortida cap al sud per visitar Omorate a la vora del riu Omo. Aquí viuen els Dassanetch o Galeb, una tribu establerta entre les dues ribes del riu Omo que desemboca al llac Turkana a Kenya. La tribu està formada per uns 40.000 individus dividits en 8 seccions i dedicats fonamentalment a l’agricultura que practiquen després de les crescudes del riu Omo. Tenen bestiar que molt rarament sacrifiquen, encara que solen sagnar les vaques que barregen amb llet com a aliment energètic. La pesca, malgrat practicar-se sistemàticament, es considera una ocupació innoble, com és el cas també del treball manual i del comerç. L’autoritat recau sobre un grup de 30 avis denominats “ara” (bous). Els homes al llarg de la seva vida van canviant de pentinat, passant del rasurat complet infantil amb un casquet de pèl “nigen” a sofisticats pentinats amb terra que marquen l’edat adulta i el reconeixement social.
Aquest poble té una peculiaritat especial ja que els ritus masculins d’iniciació a l’edat adulta es realitzen cap als 30 anys. L’home es vesteix i comporta en aquesta ocasió com les dones i rep un tracte dolç de la resta de la comunitat. Això no treu perquè en l’edat adulta siguin guerrers molt ferotges que poden arribar a degollar o castrar als seus adversaris. Els Galeb, aïllats del món exterior i situats en una de les zones més inaccessibles d’Àfrica, segueixen vivint com imposa la tradició. Res sembla interessar-los de la civilització moderna. Retorn a Turmi i tarda dedicada als Hamer visitant algun poblat. Nit en campament a Turmi.

Dia 5.- Turmi – Jinka
Esmorzar i prosseguim en direcció Jinka al llarg d’una pista que puja a les muntanyes Hummo fins arribar a una alçada de 1900 metres. Arribada a Jinka, important centre administratiu de la regió de Gamo Gofa i amb vegetació tipus tropical. És una ciutat molt peculiar i habitada per una població de pioners colons vinguts del nord i instal·lats allà a la primera part del segle XX per comerciar amb els pobles del Riu Omo.

Dia 6.- Jinka – PN Mago – Mercat Key Afer – Jinka
Excursió a territori mursi dins el Parc Nacional de Mago creat el 1974 per protegir els elefants i a les girafes, però la caça furtiva a delmat la seva població. Aturada en les oficines del Parc a la vora del camí, tràmits d’entrada i continuació cap al territori dels Mursi on si el camí ho permet visitarem un llogaret. Els Mursi parlen una llengua nilòtica i formen un grup d’unes 4.000 persones. Construeixen llogarets amb petites barraques fetes amb branques superposades sobre una precària estructura de pals flexibles. Van ser caçadors recol·lectors, després pastors, i a causa de l’endèmica mosca tsetsé de les ribes del Riu i d’una epidèmia als anys 70, s’han anat convertint en agricultors estacionals i pastors. Mantenen intercanvis ocasionals amb els pobles veïns, però també defensen ferotgement el seu territori dels robatoris de bestiar i dones. Fins fa poc amb llances, però actualment amb Kalaixnikov que ha passat a ser una eina que tots han de portar. Es barallen regularment amb els Nyangatom, alguna vegada amb els Hamer però no es porten malament amb els Bodi o Surma que habiten a l’altra banda del riu. Tenen ritus d’iniciació, els homes han de combatre entre ells en el Donga (no a mort) amb llargues vares i per a això es pinten els cossos. A les dones adolescents els fan una incisió en els lòbuls de les orelles i del llavi inferior on col·loquen un platet d’argila cada vegada més gran fins que es produeix tal deformació que han d’arrencar un parell de dents. Realment té una funció estètica i només les dones d’alta casta poden portar-los. Tots, homes i dones, s’afaiten el cap i per això els encanten les fulles d’afaitar amb les que a més els homes es practiquen escarificacions a la pell.
Són molt orgullosos i accepten a contracor l’arribada dels visitants a canvi d’un impost estipulat, encara que no cal oblidar que som uns intrusos amb càmera en mà i àvids de robar-los algunes imatges. Això porta a que ens puguin mirar amb desconfiança i que consenteixin finalment retratar a canvi d’uns Birr. Continuació cap a Key Afer on els dijous es celebra un dels mercats multiculturals més importants d’aquesta regió. A ell acudeixen els ari, poble majoritari a la regió, però també vénen hamer, banna i Bassada. Els mercats suposen un punt de trobada i intercanvi entre les diferents ètnies al qual van setmanalment bé engalanats i proveïts dels productes per a la venda i sense prestar la més mínima atenció a la presència de turistes. Espai impregnat de variats aromes i colors, cossos amb olor de fum i mantega amb la qual ungeixen els seus caps. Molts homes porten el cap rapat des del front fins a la meitat del crani el que els dóna un aspecte guerrer i orgullós. Homes i dones carregats de bijuteria de colors vius en colls i orelles, amb gruixos braçalets de metall sobre la pell. Retorn a Jinka i per la tarda visita del Museu antropològic.

Dia 7.- Jinka – Konso – Arbaminch
Esmorzar i sortida cap a Konso. Aquest poble està format per unes 180.000 persones repartides en nombroses aldees. Camperols sedentaris en un medi muntanyós i difícil, han treballat molt dur per construir terrasses en els vessants d’aquestes muntanyes i conreen fins a 28 productes diferents. Els pobles estan emmurallats per defensar-se dels atacs d’animals salvatges i d’altres grups ètnics. Tenen una estructura molt particular ja que en el laberíntic interior disposen de còmodes espais públics per a la vida social. Són animistes i practiquen un culte als difunts i en alguns casos els embalsamen durant anys abans de enterrar-los. També fan un tòtem de fusta (waga) que col·loquen al costat de la tomba o els camps del difunt. Realment són la frontera “civilitzada” enfront dels pobles seminòmades del Riu Omo. Són bons músics, ferrers, ceramistes i teixidors molt reconeguts pels pobles veïns. Continuació cap a Arbaminch.

Dia 8.- Vol Arbaminch / Addis Abeba
Esmorzar i trasllat a l’aeroport per agafar el vol intern a Addis Abeba. Trasllat a l’hotel i tarda lliure.

Dia 9.- Vol Addis Abeba / Bahar Dar
Esmorzar i trasllat a l’aeroport per agafar el vol a Bahardar. Trasllat a l’hotel i excursió en vaixell de 4 h pel Llac Tana (1.840 m) on hi ha 30 illes i 38 monestirs sent els més antics del segle XIV. A la Península de Zeghe hi ha el monestir d’Ura Kidane Mehret ben conservat i potser el més impressionant del Llac Tana. L’accés des de l’embarcador ens porta per camins envoltats de plantes de cafè i espessa vegetació. De planta circular i amb fabulosos frescos a les parets, el monestir alberga una bona col·lecció de manuscrits i objectes sagrats. Més endavant visitarem l’església de Azuwa Maryam.
A la tarda visitarem el Nil Blau que recorre Etiòpia fins a entrar al Sudan i ajuntar-se amb el Nil Blanc. Arribada en vehicle fins al Pont Portuguès des d’on farem una petita caminada per un sender que ens condueix a les Cataractes de Tis Isat (foc que fumeja) amb 400 m d’amplada i una caiguda de 45 m. En aquest punt desguassa el Llac Tana i forma el Nil Blau.

Dia 10.- Bahar Dar – Gondar
Esmorzar i sortida per carretera muntanyosa cap a Gondar. Arribada i trasllat a l’hotel per començar amb les visites a aquesta ciutat classificada com a patrimoni de la humanitat. Gondar va ser la capital del regne d’Abissínia sota el regnat de l’emperador Fasil (Fasíledes) que va fer construir castells, esglésies i banys d’inspiració medieval en ple S XVII. El jesuïta espanyol pare Páez va ser clau en l’elecció de l’emplaçament així com en la tècnica i l’estil arquitectònic. Durant 200 anys va ser la residència imperial i va conèixer tant la relativa grandesa dels seus primers emperadors, com la decadència dels seus últims. A mitjans del segle XIX l’emperador Teodros va incendiar la ciutat en represàlia als seus habitants per no acceptar com a emperador, ja que no li perdonaven que no tingués sang real. Ja mai va tornar a ser la capital. Visitarem l’Església de Debre Berhan Selassie, la més cèlebre d’Etiòpia i amb el seu sostre pintat de querubins. Seguim amb els castells de la ciutat imperial (Fassil Ghebbi) i els banys de Fasil (Fasíledes).

Dia 11.- Vol Gondar / Lalibela
Esmorzar i vol a Lalibela, la Jerusalem Negra i l’antiga Roha. Situada a 2.600 m d’altitud és sens dubte la més impressionant de les 8 ciutats del país classificades com a Patrimoni de la Humanitat. Fundada a la fi del segle XII per la dinastia Zagüe com a resposta al progressiu avanç de l’Islam que envoltava a la capital imperial d’Axum i com a conseqüència de l’ocupació de Jerusalem per les tropes de Saladí. Van intentar crear en una sola ciutat la nova capital imperial i una nova Terra Santa, ja que les peregrinacions cristianes a Jerusalem s’estaven convertint en una aventura perillosa. La nova ciutat evoca totalment a la seva inspiradora amb noms tan comuns com les Muntanyes Gòlgota i Sinaí o el Riu Jordà que separa la ciutat en dues parts. A la tarda visita del Monestir de Nakuta Laab a 6 km de la ciutat, construït al voltant d’una cova i que alberga moltíssims tresors.

Dia 12.- Lalibela
Esmorzar i dia consagrat a la visita de les 11 esglésies monolítiques literalment excavades a la roca i dividides en dos blocs separades pel Riu Yordanos (Jordà). El primer grup simbolitza la Jerusalem terrenal i el segon grup la celestial. Separada de tots dos grups es troba Bete Giorgis que simbolitza l’Arca de Noè i construïda en honor de Sant Jordi patró d’Etiòpia. A l’interior de totes les esglésies s’observen belles pintures murals d’influència bizantina, manuscrits, bastons d’oració i nombroses antiguitats. Segueixen sent lloc de culte a les festes del calendari religiós.

Dia 13.- Vol Lalibela / Addis Abeba
Esmorzar i embarcament en el vol domèstic a Addis Abeba. Dia lliure a la capital. Disposarem d’hotel fins a la sortida del vol de tornada a la nostra ciutat d’origen.

EXTENSIÓ AXUM
Dia 13.- Lalibela
Esmorzar i matí dedicat a la visita de l’església Yemrehana Kristos a 2.700 m d’alçada i 30 km de la ciutat. Sens dubte és la més bella dels voltants i està edificada en l’interior d’una cova. L’accés es fa per un sender envoltat de ginebres que ascendeix pel vessant de la muntanya. És un lloc màgic amb una deu d’aigua beneïda curativa que al llarg de la història va atreure a molta gent. Darrere de l’església es poden veure les restes de 10.740 pelegrins cristians que pel que sembla van viatjar des de llocs molt remots per morir-hi. A la tarda passejades per la ciutat i descans.

Dia 14.- Vol Lalibela / Axum
Esmorzar i trasllat a l’aeroport per agafar el vol a Axum. L’antiga capital Axumita es troba a 2.130 m d’alçada al peu de les muntanyes Likanos i Zohado ia la vora de l’altiplà de Azebo. Mil anys abans de la nostra era i sota la influència comercial dels Regnes de la Península Aràbiga, es va convertir en un centre caravaner i punt defensiu per protegir els ports del Mar Roig i l’Oceà Índic. La influència racial i cultural semita va colonitzar progressivament el territori llitet etíop. D’aquí parteix la història de la Reina de Saba que segons la llegenda va viatjar des Axum carregada de fabulosos regals fins a la cort del Rei Salomó, rei dels jueus, i que en la seva llarga estada allí va quedar embarassada de Salomó donant a llum a Menelik ja a Axum. Això va donar peu a tots els emperadors posteriors a justificar una noble descendència lligada al Poble Elegit i en la línia successòria del Rei David, rei de Sió i dipositari de les Taules de la Llei i l’Arca de l’Aliança. La llegenda explica que Menelik, ja adult, va viatjar al regne de Judea per conèixer al seu pare que el va ungir amb oli santificat de la reialesa i li va lliurar l’Arca al seu retorn a Axum. Per això avui dia encara asseguren tots els etíops que es conserva amagada a l’Església de Santa Maria de Sió després d’una estada de 800 anys al monestir Cherkos al Llac Tana. Ningú la pot veure excepte el custodi. Axum va entrar en decadència amb l’arribada de l’Islam i avui és una tranquil·la ciutat agrícola amb restes arqueològiques d’aquest passat esplendorós. Visitarem els famosos Obeliscs, les monolítiques Esteles, les ruïnes del Palau Reial, les tombes dels reis i l’església de Santa Maria de Sió.

Dia 15.- Vol Axum / Addis Abeba
Esmorzar i embarcament en el vol amb destinació Addis Abeba. Dia lliure a la capital. Disposarem d’hotel fins a l’hora de sortida del vol de tornada a la nostra ciutat d’origen.

PREUS PER PERSONA
Preu Base en Habitació Doble 2.165 €
Suplement Habitació Individual 450 €
Suplement Extensió Axum 230 €
Suplement Habitació Individual (amb Extensió Axum) 510 €
  GRUP MÍNIM 2 PERSONES / MÀXIM 19
SERVEIS INCLOSOS Trasllats segons itinerari.
Transport en minibús tipus Toyota Hiace, bus tipus Toyota Coaster i/o Bus Camió 4×4 Mercedes Benz, segons tamany del grup.
Estada en hotels categoria turista en habitacions dobles i en tenda de campanya per a dues persones, segons quadre.
Excursions i visites indicades a l’itinerari.
Guia local de parla hispana durant tot el recorregut
Alimentació especificada en el quadre.
Assegurança d’assistència en viatge.
SERVEIS NO INCLOSOS
Vols internacionals ni domèstics.
Extres personals com begudes, bugaderia, telèfon, etc.
Entrades a museus, monuments, etc.
Alimentació no especificada en el quadre.
Propines.
Visat. Es tramita a l’aeroport a l’arribada (50 USD aprox.).
Qualsevol altre concepte no indicat com a inclòs.

Opinions del Viatge

Encara no hi ha comentaris.

Deixar un comentari

Classificació