Àfrica
Destinació
16 dies
Duració
Fora de temporada
Temporada
Inclosos
Vuelos

El nord del Sudan guarda alguns dels millors tresors de l’època faraònica. Aquí podrem visitar llocs com les piràmides de Meroe, Naga, Jebel Barkal o les tombes del Kurru en gairebé completa solitud, lluny de l’enrenou turístic, dedicant el temps necessari per a gaudir de cada racó. En aquesta ruta ens endinsarem en el Desert Occidental, on veurem impressionants paisatges de dunes. Per la seva banda, el Bayuda ens sorprendrà amb interessants formacions volcàniques, entre les quals destaca el Cràter de Atrun, que conté un petit llac salat. Descobrirem el Nil com a conductor de vida i civilització; en les seves ribes coneixerem als nubis, gent hospitalària com cap, i observarem restes arqueològiques d’èpoques passades.

Veure fitxa completa del viatge

SORTIDA: 22 FEBRER 2019
DIES ITINERARI ALIM. ALLOTJ.
22 FEB VOL CIUTAT D’ORIGEN / KHARTOUM Hotel
23 FEB KHARTOUM – TAM TAM – DESERT OCCIDENTAL E / D / S Acampada
24 – 25 FEB DESERT OCCIDENTAL: WADI EL MILK – OASIS DE EL BAB E / D / S Acampada
26 FEB DESERT OCCIDENTAL: EL BAB – DONGOLA – SOLEB E / D / S Casa Nubia
27 – 28 FEB TEMPLE DE SOLEB – DAL CATARACT – AMARA WEST E / D / S Casa Nubia
01 – 02 MAR SOLEB – DELGO – 3ª CATARACTA – TOMBOS E / D / S Casa Nubia
03 MAR TOMBOS – KERMA – POBLATS NUBIS – OLD DONGOLA – KARIMA E / D / S Hotel
04 MAR KARIMA – EL KURRU E / D / S Hotel
05 MAR KARIMA – RECORREGUT PEL NIL – DESERT DE BAYUDA – CRÀTER D’ATRUN E / D / S Acampada
06 MAR DESERT DE BAYUDA – MEROE E / D / S Acampada
07 MAR MEROE – MUSSAWARAT – NAGA E / D / S Acampada
08 MAR NAGA – OMDURMAN – KHARTOUM E / D Hotel de dia
09 MAR VOL KHARTOUM / CIUTAT D’ORIGEN
ALIMENTACIÓ: ESMORZAR = E / DINAR = D / SOPAR = S

22 FEB.- VOL CIUTAT D’ORIGEN / KHARTOUM
Embarcament en el vol amb destinació Khartoum, amb connexió intermèdia. A l’arribada a Khartoum, trobada amb el nostre corresponsal i trasllat a l’hotel. Allotjament.

23 FEB.- KHARTOUM – TAM TAM – DESERT OCCIDENTAL
Esmorzar a l’hotel i breu recorregut per Khartoum. Seguim el Nil Blau a prop del Palau Presidencial on el 1885 el General Gordon va ser decapitat per les tropes del Mahdi. Visita del Museu Arqueològic que, a més de molts objectes bonics, conté dos temples rescatats per la UNESCO i traslladats des del Llac Nasser quan va ser inundat per l’aigua (la visita al museu es pot moure fins a l’últim dia segons l’horari d’obertura).

Més tard, creuem la confluència entre el Nil Blau i el Nil Blanc i arribem a Omdurman, l’antiga capital del Sudan, on veiem la tomba del Mahdi des de l’exterior i el Museu de la Casa del Khalifa. A última hora del matí iniciem el viatge cap al nord a través del Desert Occidental. Avancem uns 200 km a través d’una carretera d’asfalt en un desert pla on la vista pot abastar 360 ° al voltant.
Ens aturarem a Tam Tam, una “casa chai”, literalment casa de te, on els camioners locals s’aturen a prendre un menjar ràpid i descansar una mica. Al final de la tarda abandonem la carretera per buscar un lloc en el qual acampar, sota l’increïble cel nocturn africà.

24 a 25 FEB.- DESERT OCCIDENTAL: WADI AL MILK – OASIS DEL BAB
Sortida cap a l’oest pel desert fins arribar a Wadi El Milk, on trobem arbres de acàcia i, de vegades, assentaments nòmades de l’ètnia Bisharin, situats al voltant d’algun pou d’aigua. Conduint cap al nord creuarem una àmplia àrea de petites dunes on és fàcil quedar atrapats a la sorra (l’ajuda dels passatgers per treure els vehicles és ben acceptada).
Ens trobem amb una misteriosa fortalesa enmig del desert: Gala Abu Ahmed. Aquest lloc va ser descobert per una expedició arqueològica alemanya i data de l’època Napateana (700-400 a.C). Les ruïnes de la fortalesa són enormes murs d’uns 100 metres, ara parcialment coberts per la sorra. El lloc va ser utilitzat probablement com a lloc comercial per a les caravanes que provenien de l’Àfrica Central i es dirigien al Nil. Encara és un misteri com aquest lloc va poder estar habitat, ja que no hi ha ni un senyal d’aigua.
Seguim cap al nord-oest fins arribar a una curiosa muntanya al mig del desert anomenada pels nostres conductors Jebel Peak. Aquí podem veure alguns gravats rupestres prehistòrics a la roca. Des d’aquí, arribem a un bell i petit oasi ric en palmeres entre les dunes, on instal·larem el nostre campament.

26 FEB.- DESERT OCCIDENTAL: EL BAB – DONGOLA – SOLEB
Continuem cap a l’est fins arribar al poble de Dongola, l’assentament més important del nord del Sudan. Ens abastim per als següents dies i dinem a un petit restaurant local.
A la tarda, sortida cap al nord al llarg de la nova carretera que condueix a la frontera amb Egipte. Ens endinsem novament en el desert i travessem curioses àrees de roques superposades de granit; sembla un pati d’esbarjo per a gegants.
Ens trobem amb diversos pobles situats al llarg del Nil, entre les muntanyes de la 3a Cataracta. Visita del Fort Medieval de Marakol, on les vistes del riu i la cataracta són boniques. Arribem al camí que condueix al Temple de Soleb. Sopar i allotjament a casa núbia.

27 a 28 FEB.- TEMPLE DE SOLEB – DAL CATARACT – AMARA WEST
El Temple de Soleb és el temple egipci més bell de tot Sudan, testimoni del Nou Regne en Nubia, amb diferents parets molt riques en inscripcions jeroglífiques, figures en baix relleu i moltes columnes. El primer assentament va ser una colonització egípcia de 1500 a.C. Aquí passarem la nit en una típica i simple casa núbia.
El dia següent continuem cap al nord visitant Jebel Dosha, on podem apreciar algunes esteles egípcies de Thutmosis III en una roca al costat del Nil. Continuació cap al nord al llarg de la nova carretera d’asfalt mentre observem les dunes de sorra que ens envolten, que arriben fins a les ribes del riu.
Arribem als vestigis d’Amara West, un lloc arqueològic excavat actualment per un equip del Museu Britànic, on visitem les restes d’una antiga ciutat egípcia. Conducció prop del Nil en una zona en la qual la sorra arriba a la riba del riu. Per aquesta raó no hi ha camps ni pobles. Després d’un quilòmetre podem veure les roques del Nil que creen els ràpids de la Cataracta Dal. Retorn a Soleb i allotjament a casa núbia.

01 a 02 MAR.- SOLEB – DELGO – TERCERA CATARACTA – TOMBOS
En aquesta zona trobem alguns poblats nubis. Aquesta gent amable i hospitalària encara està molt poc acostumada a veure estrangers. Creuem el Nil amb un petit ferri, la qual cosa és una activitat molt interessant per si mateixa. Aquests transbordadors són un rusc d’activitats acolorides. Ens trobem compartint espai amb persones, rucs, camells i cabres (en cas que el ferri no estigui operatiu avui, creuarem el Nil a prop de Delgo, sense cap canvi en les visites previstes).

Seguim cap al sud al llarg de la carretera que connecta Khartoum amb Wadi Halfa, el port d’atracada dels transbordadors de Aswan. Passem el poble de Delgo, i a pocs quilòmetres de distància arribem a les roques de granit de la Tercera Cataracta, que era el tercer gran obstacle que els antics egipcis havien d’afrontar en intentar navegar pel majestuós i poderós Nil.
Més endavant, arribem al poble de Tombos, on es troben les restes d’antigues pedreres de granit i on podem veure una estàtua del Rei Taharqa, abandonada allà al desert fa més de 3000 anys. En els bancs del Nil podem veure algunes esteles i inscripcions egípcies. Allotjament a casa núbia a Soleb.

03 MAR.- TOMBOS – KERMA – POBLATS NUBIS – OLD DONGOLA – KERMA
Ens trobem a la que va ser la frontera sud de l’antic regne egipci durant segles. Farem una parada a Kerma per visitar el majestuós “Defuffa” i la resta d’aquesta antiga civilització, juntament amb el petit museu fundat per Charles Bonnet.
Aquí podem veure les set belles estàtues dels reis descobertes per la missió arqueològica suïssa fa uns pocs anys. Seguint cap al sud al llarg del Nil, ens endinsem a la part central de la regió de Núbia.
Aquí la població parla una llengua diferent a l’àrab, i ens trobem amb una religió islàmica menys “estricta”.
Les dones no es cobreixen la cara i parlen sense problema amb els estrangers. Visita dels bells poblats nubis amb les portes d’entrada pintades amb patrons típics i flors. L’hospitalitat entusiasta abunda, la gent sovint convida els visitants a entrar a casa i compartir un dinar o una tassa de te amb espècies.
Conduint cap al sud arribem a l’enclavament arqueològic d’Old Dongola, on les ruïnes d’un suggerent temple copte cristià amb columnes de marbre, així com diverses restes d’esglésies, es troben a la vora del Nil. Arribada a la petita ciutat de Karima, situada a els peus de Jebel Barkal, punt de referència en el desert de Núbia, ja que pot observar-se des de molts quilòmetres i tot en el desert obert. Sopar i allotjament a l’Meroweeland Resort.

04 MAR.- KARIMA – EL KURRU
Al peu d’aquesta meravellosa i aïllada muntanya de gres vermell, hi ha un gran temple dedicat a Amon. L’antiga “Muntanya Pura” d’Amon va ser el cor religiós de Núbia durant més de 1000 anys. A més de les ruïnes del gran temple, encara hi ha diversos ariets de granit esculpits que vorejaven una llarga avinguda que probablement portava al moll del Nil. A la paret de la muntanya hi ha una gran sala decorada amb baix relleus. Els llocs arqueològics de Jebel Barkal estan inclosos en la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
Després de les visita, ens dirigim a El Kurru, on hi ha una de les necròpolis de l’antiga capital, Napata. Aquí podem visitar una de les dues tombes excavades a la roca sota de les piràmides, parcialment esfondrades. Estan decorades amb increïbles imatges del faraó, dels déus i presenten multitud d’inscripcions jeroglífiques multicolors.
No gaire lluny d’aquí hi ha un lloc interessant de fusta petrificada, un bosc antic amb centenars de troncs enormes fossilitzats. Allotjament al Meroweeland Resort.

05 MAR.- KARIMA – RECORREGUT PEL NIL – DESERT DE BAYUDA – CRÀTER D’ATRUN
Ens aturem a la ciutat per reabastir. Després embarquem en un interessant creuer al llarg del riu entre les roques restants de la 4ª Cataracta. Podem explorar caminant les petites illes i platges al llarg del Nil.
En arribar a l’altra riba del Nil, ens trobarem amb els vehicles que ens portaran a la Nuri, on destaquen diverses piràmides molt properes al poderós riu. Farem un petit passeig entre aquestes ruïnes antigues i després començarem l’encreuament del Bayuda, l’àrea delimitada pel llaç format pel Nil entre la 4a i la 6a Cataracta, i caracteritzat per muntanyes de basalt negre, la majoria d’elles volcàniques.
És molt probable trobar-se amb grups aïllats de nòmades Hassanya i Manasir, que viuen en grups familiars en petites barraques fetes amb branques entrellaçades, amb les seves caravanes i ramats de camells i bestiar.
Just al centre del Bayuda es troba el Cràter de Atrun, on els nòmades recullen sal des de la vora d’una piscina de color verd. Després recollir-la, la carreguen en camells o rucs i es desplacen en petites caravanes per vendre-la als mercats dels pobles al llarg del Nil. Un treball increïble que no ha canviat amb el pas dels segles. Buscarem un bon lloc per acampar i passar la nit.

06 MAR.- DESERT DE BAYUDA – MEROE
Avui acabem la travessia pel Bayuda i creuem el Nil en un ferri local. A l’altra riba, després d’una breu conducció, ens sorprendran més de 40 piràmides situades al cim d’un turó, algunes d’elles en perfecte estat de conservació. És la impressionant Necròpolis Reial de Meroe. Sopar i acampada prop de les piràmides.

07 MAR.- MEROE – MUSSAWARAT – NAGA
La Necròpolis Reial de Meroe es troba a uns 3 km del Nil a uns turons cobertes de dunes de sorra groga. Cadascuna de les piràmides té la seva pròpia capella funerària, amb parets decorades íntegrament amb baix relleus que ens mostren la vida del rei i amb ofrenes als déus.
A la tarda arribada a Mussawarat El Sufra. Aquest assentament es troba en una bonica vall coronat per pujols. Aquí són visibles les ruïnes d’un gran temple que en el passat va jugar un paper d’excepcional importància.
La seva principal característica és el “Gran Recinte”; es tracta de diverses construccions i murs que envolten un temple construït al segle I. La gran quantitat d’elefants representats en les seves parets fa pensar que aquest animal era present a la zona i jugava un paper important en èpoques passades.
A la zona hi ha un altre temple dedicat al Déu Apedemak, que ha estat restaurat per una missió arqueològica alemanya. Després ens dirigim al bell lloc de Naga per a la nostra última nit d’acampada.

08 MAR.- NAGA – OMDURMAN – KHARTOUM
Comencem el dia explorant el lloc antic de Naga, que està situat a uns 30 km a l’est del Nil i és un dels dos centres que es van desenvolupar durant el període Meroítico. En Naga, en un ambient típicament saharià amb roques i sorra, trobem un temple dedicat a Apedemak del segle I.

Aquest meravellós edifici conté decoracions en baix relleu que representen al déu amb cap de lleó, el faraó, les famílies nobles i diverses imatges de rituals i celebracions. A pocs metres hi ha una construcció petita amb arcs i columnes anomenada “quiosc”, en la qual podem observar la influència d’estils egipcis, romans i grecs. No gaire lluny hi ha un altre temple dedicat a Amon amb moltes estàtues de moltons i belles portes decorades amb baix relleus.
Després de dinar seguim la nostra ruta i visitem el soc d’Omdurman. Cap al tard ens dirigim a la tomba del líder sufí Ahmed al Nil per assistir a la Cerimònia dels dervixos giratoris. Temps lliure a Khartoum amb hotel disponible fins a les 21.00 h. A l’hora prevista, trasllat a l’aeroport.

09 MAR.- VOL KHARTOUM / CIUTAT D’ORIGEN
Embarcament en el vol de tornada a la nostra ciutat d’origen, amb connexió intermèdia. Arribada a Ciutat d’origen i fi dels nostres serveis.

PREUS PER PERSONA
En base a grup a partir de 12 persones 2.950 €
En base a grup de 10 a 11 persones 3.050 €
En base a grup de 8 a 9 persones 3.150 €
Entrades i permisos necessaris (pagament en destí) 280 $
Tramitació Pre-Visat + Taxa Visat (pagament en destí) 235 $
Taxes Aèries (Aprox.) 315 €
  GRUP MÍNIM 8 PERSONES
SERVEIS INCLOSOS Vols internacionals.
Recepció a l’aeroport de Khartoum.
Trasllats aeroport – hotel – aeroport.
Allotjaments i alimentació segons quadre d’itinerari.
Transport en vehicles 4×4 tipus Toyota Landcruiser, Toyota Hilux o similar.
Material d’acampada i cuina (excepte sac de dormir, coixí i tovalloles).
Guia local de parla hispana durant tota la ruta.
Cuiner a càrrec dels àpats.
Permisos necessaris i entrades (280 $ a pagar en destí).
Aigua embotellada durant tota la ruta (excepte a Khartoum).
Assegurança d’assistència en viatge.
SERVEIS NO INCLOSOS
Visat Sudan. Consultar apartat DOCUMENTACIÓ.
Permisos per a càmera de vídeo (20 USD aprox. per cada enclavament visitat en el que s’utilitza la càmera).
Propines i extres personals.
Qualsevol altre concepte no indicat com a inclòs.

Opinions del Viatge

Encara no hi ha comentaris.

Deixar un comentari

Classificació