Àfrica
Destinació
6 dies, 8 dies
Duració
No Inclosos
Vuelos

La nostra ruta comença, rumb sud, amb la visita a la vall del riu Omo, una de les regions més salvatges i inexplorades d’Àfrica. Les tribus Mursi, Hamer, Karo, Bume, Konso i Omorate són només algunes de les que habiten aquesta regió propera al Parc Nacional de Mago, conservant els seus costums i formes de vida.

Veure fitxa completa del viatge

PRÒXIMES SORTIDES EN CONSTRUCCIÓ
DIES ITINERARI ALIM. ALLOTJ.
1 ARRIBADA A ADDIS ABEBA Hotel
2 VOL ADDIS ABEBA / ARBA MINCH E / D / S Hotel
3 ARBA MINCH – TURMI E / D / S Lodge
4 TURMI – OMORATE – TURMI E / D / S Lodge
5 TURMI – JINKA E / D / S Resort bàsic
6 JINKA – PN MAGO. VOL JINKA / ADDIS ABEBA E Hotel day use
EXTENSIÓ KONSO I LLAC CHAMO
6 JINKA – PN MAGO – KEY AFER (MERCAT) – KONSO E / D / S Lodge
7 KONSO – ARBA MINCH E / D / S Hotel
8 VOL ARBA MINCH / ADDIS ABEBA E Hotel day use
ALIMENTACIÓ: ESMORZAR = E / DINAR = D / SOPAR = S

DIA 1.- Arribada a Addis Abeba
Arribada a l’aeroport d’Addis Abeba i tràmits d’entrada, visat i canvi de moneda. Recepció a l’aeroport per part del nostre representant en destinació. Trasllat a l’hotel i visites a la ciutat a mig matí.
Es visita el museu Etnogràfic, el Museu Nacional, on estan exposats les restes fòssils de Lucy, l’Església de Sant Jordi i el famós Merkato. Allotjament.

DIA 2.- Vol Addis Abeba / Arba Minch
Esmorzar i trasllat a l’aeroport per prendre un vol intern a Arba Minch. Sobrevolarem la gran Falla del Rift de 6.000 km que comença a Síria i acaba a Moçambic. Es tracta d’una gran cicatriu en l’escorça terrestre que es va produir fa 35 milions d’anys i que travessa tota Etiòpia, creant un passadís envoltat de volcans i muntanyes.
Farem una excursió a les properes muntanyes de Chencha (3.000 m), on habita el singular poble Dorze. La vegetació canvia dràsticament, apareixent plantes de bambú i fals banana. Els Dorze es caracteritzen per ser bons teixidors i agricultors. Del tronc del fals banana extreuen una pasta anomenada “Kocho” que suposa una part fonamental de la seva dieta. Envolten aquesta pasta en grans fulles i ho fan fermentar durant mesos perquè sigui comestible. Els seus barraques són molt altes amb uns teulades inclinades rematats al frontal, amb forma de nas o trompa d’elefant.
Des d’aquestes muntanyes hi ha unes vistes espectaculars sobre els llacs. Trasllat a l’hotel i allotjament.

DIA 3.- Arba Minch – Turmi
Esmorzar i continuació cap als territoris del Riu Omo. Aquí comença l’aproximació a unes formes de vida ja oblidades en gairebé tot el món i que d’alguna manera ens traslladen al Neolític. El camí va descendint serpentejant des de les muntanyes de Konso fins a un punt on divisem els territoris del Riu Omo. La calor augmenta de forma progressiva segons es descendeix. Travessem Weyto i continuem cap a Turmi, on trobarem diferents grups ètnics com els Tsemai, Arbore i Hamer.

Els Hamer són el grup ètnic més nombrós amb unes 15.000 persones. Són pastors seminòmades, agricultors i recol·lectors de mel. Conreen sorgo, mill, tabac i cotó, encara que la seva veritable vocació és la cria de bestiar que mimen i decoren amb meravella. També tenen un sentit estètic molt apreciat pel gust occidental i passen molt temps decorant i atenent al seu cos. Les dones s’unten els cabells amb una pasta vermellosa feta amb greix animal i argila i les casades porten una cabellera amb trenes i serrell que els dóna un aire particular. Vesteixen amb cuirs d’animal que decoren amb petxines de caurí i solen portar un recipient de carbassa com casquet. Les casades porten el “biñere”, un cèrcol pesat de ferro que acaba amb una vistosa protuberància fàl·lica. Els nens són circumcidats quan canvien les dents. Els homes es pentinen amb trenes i els més valerosos es posen una pasta d’argila que els pega literalment el pèl al capdavant on col·loquen una ploma d’estruç.

Exhibeixen orgullosos els seus torsos nus amb les escarificacions i practiquen el Salt del Toro com a ritu d’iniciació a l’edat adulta. Els joves es reuneixen per saltar nus per sobre a un bon nombre de braus bé alineats. Han de saltar almenys 4 vegades i només pot fallar un. Si falla es converteix en un pària al qual flagel·len totes les dones del seu clan, però si ho aconsegueix ja podrà casar-se.

Durant el salt l’adolescent és aclamat per les dones del seu clan que en ple tràngol i per animar el candidat supliquen als homes que les fuetegin a l’esquena amb les llargues vares que porten. Les ferides sagnants a l’esquena untades de greix mostren la cohesió social. Allotjament en lodge.

DIA 4.- Turmi – Omorate – Turmi
Sortida cap al sud per visitar Omorate a la vora del riu Omo. Aquí viuen els Dassanetch o Galeb, una tribu establerta entre les dues ribes del riu que desemboca al Llac Turkana a Kenya. La tribu està formada per uns 40.000 individus dividits en 8 seccions i dedicats fonamentalment a l’agricultura que practiquen després de les crescudes del riu Omo. Tenen bestiar que molt rarament sacrifiquen, encara que solen barrejar la sang de vaca amb llet com a aliment energètic. La pesca, malgrat practicar-se sistemàticament, es considera una ocupació innoble, com és el cas també del treball manual i del comerç. L’autoritat recau sobre un grup de 30 avis denominats “ara” (bous). Els homes van canviant de pentinat al llarg de la seva vida, passant del rasurat complet infantil amb un casquet de pèl “nigen” a sofisticats pentinats amb terra que marquen l’edat adulta i el reconeixement social.
Aquest poble té la peculiaritat especial que els ritus masculins d’iniciació a l’edat adulta es realitzen cap als 30 anys. L’home es vesteix i comporta en aquesta ocasió com una dona i rep un tracte dolç de la resta de la comunitat. Igualment en l’edat adulta són guerrers molt ferotges que poden arribar a degollar o castrar als seus adversaris. Els Galeb, aïllats del món exterior i situats en una de les zones més inaccessibles d’Àfrica, segueixen vivint com imposa la tradició. Res sembla interessar-los de la civilització moderna. Tornada a Turmi i tarda dedicada als Hamer visitant algun poblat. Allotjament en lodge.

DIA 5.- ​​Turmi – Jinka
Esmorzar i continuació en direcció a Jinka al llarg d’una pista que puja a les Muntanyes Hummo fins arribar a una altura de 1.900 metres. Arribada a Jinka, important centre administratiu de la regió de Gamo Gofa i amb vegetació tipus tropical. És una ciutat molt peculiar i habitada per una població de pioners colons vinguts del nord i instal·lats allà a la primera part del segle XX per comerciar amb els pobles del Riu Omo. Allotjament bàsic.

DIA 6.- Jinka – PN Mago. Vol a Addis Abeba
Excursió a territori Mursi dins el Parc Nacional de Mago, creat el 1974 per protegir els elefants i a les girafes, encara que la caça furtiva ha delmat la seva població. Aturada en les oficines del parc a la vora del camí, tràmits d’entrada i continuació cap a l’hàbitat dels Mursi, on si el camí ho permet visitarem un poblat.
Els Mursi parlen una llengua nilòtica i formen un grup d’unes 4.000 persones. Construeixen poblats amb petites barraques fetes amb branques superposades sobre una precària estructura de pals flexibles.

Van ser caçadors recol·lectors, després pastors, i a causa de l’endèmica mosca tsetsé de les ribes del riu i d’una epidèmia en els anys 70, s’han anat convertint en agricultors estacionals i pastors. Mantenen intercanvis ocasionals amb els pobles veïns, però també defensen ferotgement el seu territori dels robatoris de bestiar i dones. Fins fa poc amb llances, però actualment amb Kalaixnikov, que ha passat a ser una eina que tots han de portar. Es barallen regularment amb els Nyangatom, alguna vegada amb els Hamer però no es porten malament amb els Bodi o Surma que habiten a l’altra banda del riu.

Com totes les tribus tenen ritus d’iniciació. Els homes han de combatre entre ells amb llargues vares al Donga (no a mort), i per a això es pinten els cossos. A les dones adolescents els fan una incisió en els lòbuls de les orelles i del llavi inferior on col·loquen un platet d’argila cada vegada més gran fins que es produeix tal deformació que han d’arrencar un parell de dents. Realment té una funció estètica i només les dones d’alta casta poden portar-los. Tots, homes i dones, s’afaiten el cap i per això els encanten les fulles d’afaitar amb les que a més els homes es practiquen escarificacions a la pell. Són molt orgullosos i accepten a contracor l’arribada dels visitants a canvi d’un impost estipulat, encara que no cal oblidar que som uns intrusos amb càmera en mà i àvids de robar-los algunes imatges. Això porta a que ens puguin mirar amb desconfiança i que consenteixin finalment retratar a canvi d’uns Birr.

Després de les visites, trasllat a l’aeroport i embarcament en el vol a Addis Abeba. Hotel disponible fins l’hora de sortida del vol internacional. Fi dels nostres serveis.

EXTENSIÓ KONSO i LLAC CHAMO

DIA 6.- Jinka – PN Mago – Key Afer (mercat) – Konso
Durant el dia d’avui farem les mateixes visites esmentades anteriorment al Parc Nacional de Mago.

Continuació cap a Key Afer on els dijous es celebra un dels mercats multiculturals més importants de la regió. A aquest mercat acudeixen els Ari (poble majoritari a la zona), els Hamer, els Banna, els Bassada, etc. Els mercats suposen un punt de trobada i intercanvi entre les diferents ètnies al qual van setmanalment bé engalanats i proveïts dels productes per a la venda i sense prestar la més mínima atenció a la presència de turistes.
L’espai es troba impregnat de variats aromes i colors, a més de cossos amb olor de fum i mantega (amb la qual ungeixen els seus caps). Molts homes porten el cap rapat des del front fins a la meitat del crani, el que els dóna un aspecte guerrer i orgullós. Tant homes com dones van carregats de bijuteria de colors vius en colls i orelles, amb gruixos braçalets de metall sobre la pell. Després de la visita al mercat, menjar i continuació cap a Konso. Allotjament.

DIA 7.- Konso – Arba Minch
Esmorzar i visita de la zona de Konso. Aquest poble està format per unes 180.000 persones repartides en nombroses aldees. Camperols sedentaris en un medi muntanyós i difícil han treballat molt dur per construir terrasses en els vessants d’aquestes muntanyes, el que els ha permès conrear fins a 28 productes diferents. Els pobles estan emmurallats per defensar-se dels atacs d’animals salvatges i d’altres grups ètnics.
Tenen una estructura molt particular, ja que en el laberíntic interior disposen de còmodes espais públics per a la vida social. Són animistes i practiquen el culte als difunts (en alguns casos els embalsamen durant anys abans d’enterrar-).
També fan un tòtem de fusta (waga) que col·loquen al costat de la tomba o els camps del difunt. Realment són la frontera “civilitzada” enfront dels pobles seminòmades del Riu Omo. Són bons músics, ferrers, ceramistes i teixidors molt reconeguts pels pobles veïns.

A la tarda realitzarem una excursió al Llac Chamo, dins el Parc Nacional de Nechisar. Visitarem el llac amb barca per observar els grans cocodrils, hipopòtams i nombroses aus que aguaiten en les seves proximitats. Continuació cap a Arba Minch i allotjament.

DIA 8.- Vol Arba Minch / Addis Abeba
Esmorzar. Visita breu del mercat de Arba Minch. Trasllat a l’aeroport i embarcament en el vol amb destinació Addis Abeba per connectar amb el vol internacional de tornada (no inclòs). Fi dels nostres serveis.

PREUS PER PERSONA
Preu Base en Habitació Doble 1.140 €
Suplement Habitació Individual 225 €
Suplement Extensió Konso i Llac Chamo 285 €
Suplement Habitació Individual (amb Extensió) 285 €
Nit Extra a Addis Abeba (en Habitació Doble) 75 €
Nit Extra a Addis Abeba (en Habitació Individual) 115 €
GRUP MÍNIM 2 PERSONES / MÀXIM 19
SERVEIS INCLOSOS Trasllats segons itinerari.
Transport en minibús tipus Toyota Hiace o bus Toyota Coaster.
Estada en hotels i lodges especificats o similars en base habitacions dobles.
Pensió completa excepte a Addis Abeba.
Excursions i visites mencionades a l’itinerari.
Guia local de parla hispana durant el recorregut.
Assegurança d’assistència en viatge.
SERVEIS NO INCLOSOS
Vols internacionals ni domèstics.
Visat. Es tramita a l’arribada a l’aeroport (50 USD aprox.).
Alimentació no especificada en el quadre. Begudes.
Entrades a museus, monuments, etc.
Propines i extres personals.
Qualsevol altre concepte no indicat com a inclòs.

Opinions del Viatge

Encara no hi ha comentaris.

Deixar un comentari