Àfrica
Destinació
16 dies
Duració
Inclosos
Vuelos

El nord del Sudan amaga alguns dels millors tresors de l’època faraònica. Aquí podrem visitar llocs com les piràmides de Meroe, Naga, Jebel Barkal o les tombes del Kurru en gairebé completa solitud, lluny de l’enrenou turístic, dedicant el temps necessari per a gaudir de cada racó. En aquesta ruta ens endinsarem en el Desert Occidental, on veurem impressionants paisatges de dunes. Per la seva banda, el Bayuda ens sorprendrà amb interessants formacions volcàniques, entre les quals destaca el Cràter de Atrun, que conté un petit llac salat. Descobrirem el Nil com a conductor de vida i civilització; en les seves ribes coneixerem als nubis, gent hospitalària com cap, i observarem restes arqueològiques d’èpoques passades.

Veure fitxa completa del viatge

PRÒXIMES SORTIDES EN CONSTRUCCIÓ
DIES ITINERARI ALIM. ALLOTJ.
1 VOL CIUTAT D’ORIGEN / KHARTOUM Hotel
2 KHARTOUM – TAM TAM – DESERT OCCIDENTAL E / D / S Acampada
3 – 4 DESERT OCCIDENTAL: WADI EL MILK – OASIS DE EL BAB E / D / S Acampada
5 DESERT OCCIDENTAL: EL BAB – DONGOLA E / D / S Acampada
6 – 7 DESERT OCCIDENTAL: TEMPLE DE SOLEB – AMARA WEST E / D / S Acampada
8 DESERT OCCIDENTAL: AMARA WEST – DAL CATARACT E / D / S Acampada
9 – 10 DELGO – 3ª CATARACTA – TOMBOS – KERMA – POBLATS NUBIS E / D / S Acampada
11 OLD DONGOLA – DESERT NUBI – KARIMA – EL KURRU E / D / S Acampada
12 KARIMA – CREUER PEL NIL – DESERT DE BAYUDA – CRÀTER ATRUN E / D / S Acampada
13 DESERT DE BAYUDA – MEROE E / D / S Acampada
14 MEROE – MUSSAWARAT – NAGA E / D / S Acampada
15 NAGA – OMDURMAN – KHARTOUM E / D Hotel de dia
16 VOL KHARTOUM / CIUTAT D’ORIGEN
ALIMENTACIÓ: ESMORZAR = E / DINAR = D / SOPAR = S

DIA 1.- VOL CIUTAT D’ORIGEN / KHARTOUM
Embarcament en el vol a Khartoum, amb connexió intermèdia. A l’arribada a Khartoum, trobada amb el nostre corresponsal i trasllat a l’hotel. Nit a Khartoum.

DIA 2.- KHARTOUM – TAM TAM – DESERT OCCIDENTAL
Esmorzar a l’hotel i breu recorregut per Khartoum. Seguim el Nil Blau a prop del Palau Presidencial on el 1885 el General Gordon va ser decapitat per les tropes del Mahdi. Visita del Museu Arqueològic que, a més de molts objectes bonics, conté dos temples rescatats per la UNESCO i traslladats des del Llac Nasser quan va ser inundat per l’aigua (la visita al museu es pot moure fins a l’últim dia segons l’horari d’obertura).
Més tard, creuem la confluència entre el Nil Blau i el Nil Blanc i arribem a Omdurman, l’antiga capital del Sudan, on veiem la tomba del Mahdi des de l’exterior i la Casa – Museu del Khalifa (tancada els dilluns). A última hora del matí iniciem el viatge cap al nord a través del Desert Occidental, uns 200 km a través d’una carretera d’asfalt en un desert pla on la vista pot abastar 360 ° al voltant.
Ens aturarem a Tam Tam, una “casa chai”, literalment casa de te, on els camioners locals s’aturen a prendre un menjar ràpid i descansar una mica. Al final de la tarda deixem la carretera i trobem un bon lloc per acampar sota l’increïble cel nocturn africà.

DIES 3 a 4.- DESERT OCCIDENTAL: WADI AL MILK – OASIS DE EL BAB
Sortida cap a l’oest pel desert fins arribar a Wadi El Milk, on trobem arbres de acàcia i, de vegades, assentaments nòmades de l’ètnia Bisharin, situats al voltant d’algun pou d’aigua. Conduint cap al nord creuarem una àmplia àrea de petites dunes on és fàcil quedar atrapats a la sorra (l’ajuda dels passatgers per treure els vehicles de la sorra és ben acceptada).
Arribada a una misteriosa fortalesa enmig del desert: Gala Abu Ahmed. Aquest lloc va ser descobert per una expedició arqueològica alemanya i data de l’època Napateana (700-400 a.C). Les ruïnes de la fortalesa són enormes murs d’uns 100 metres, ara parcialment coberts per la sorra. El lloc probablement va ser utilitzat com a lloc comercial per a les caravanes que venien d’Àfrica Central fins al Nil, encara que segueix sent un misteri com el lloc podia estar habitat, ja que no hi ha aigua en absolut.

Seguim cap al nord-oest fins arribar a una curiosa muntanya al mig del desert anomenada pels nostres conductors Jebel Peak. Aquí podem veure alguns gravats rupestres prehistòrics a la roca. Des d’aquí, arribem a un bell i petit oasi ric en palmeres entre les dunes on instal·larem el nostre campament.

DIA 5.- ​​DESERT OCCIDENTAL: EL BAB – DONGOLA
Continuació cap a l’est i arribada a la ciutat de Dongola, l’assentament més important del nord del Sudan. Agafem provisions per als dies següents i dinem en un petit restaurant local. A la tarda, sortida cap al nord al llarg del nou camí que condueix a la frontera egípcia. Ens acostem novament al desert i travessem curioses àrees de roques superposades de granit: sembla un pati d’esbarjo per a gegants. Busquem un bon lloc per instal·lar el nostre campament.

DIES 6 a 7. DESERT OCCIDENTAL: TEMPLE DE SOLEB – AMARA WEST
Sortida del camí passant per diferents poblats al llarg del Nil, entre les muntanyes de la Tercera Cataracta. Visita d’un fort medieval (Marakol) on la panoràmica del riu i la cataracta és simplement bella.
Travessant un desert muntanyós, arribem al camí que condueix al Temple de Soleb, el temple egipci més bell de tot Sudan, testimoni del Nou Regne a Nubia, amb diferents parets molt riques en inscripcions jeroglífiques, figures en baix relleu i moltes columnes. El primer assentament va ser una colonització egípcia de 1500 a.C. Aquí passarem la nit en una típica i simple casa núbia.

El dia següent continuem cap al nord visitant Jebel Dosha, on podem apreciar algunes esteles egípcies de Thutmosis III en una roca al costat del Nil. Continuació cap al nord al llarg de la nova carretera d’asfalt perquè estem envoltats de dunes de sorra que arriben fins el riu. Arribem novament al Nil a prop dels vestigis d’Amara West, un lloc arqueològic excavat actualment per un equip del Museu Britànic, on visitem les restes d’una antiga ciutat egípcia. Acampada a la zona.

DIA 8.- DESERT OCCIDENTAL: AMARA WEST – DAL CATARACT
Conducció prop del Nil en una zona en la qual la sorra arriba a la riba del riu. Per aquesta raó, no hi ha camps i, per descomptat, no hi ha pobles. Després d’un quilòmetre podem veure les roques del Nil que creen els ràpids de la Catarata Dal. Més endavant podrem observar alguns pobles nubis, que estan molt poc acostumats als visitants.

DIES 9 a 10.- DELGO – 3ª CATARACTA – TOMBOS – KERMA – POBLATS NUBIS
Després de l’esmorzar continuem cap al nord i creuem el Nil amb un petit ferri. Aquests transbordadors són un rusc d’activitats acolorides. Ens trobem compartint espai amb persones, rucs, camells i cabres (en cas que el ferri no estigui operatiu avui, tornem al sud per creuar el Nil a prop de Delgo sense cap canvi en les visites).
Conducció cap al sud al llarg de la carretera que connecta Khartoum amb Wadi Halfa, el port d’atracada dels transbordadors des Aswan. Passem el poble de Delgo, i a pocs quilòmetres de distància arribem a les roques de granit de la Tercera Cataracta, que solia ser el tercer gran obstacle que els antics egipcis havien d’enfrontar en tractar de navegar al riu Nil. Més tard, arribada al poblat de Tombos, on es troben les restes d’antigues pedreres de granit i on podem veure una estàtua del Rei Taharqa, deixada en el desert fa més de 3000 anys. En els bancs del Nil podem veure algunes esteles i inscripcions egípcies.
Aquesta va ser la frontera sud de l’antic regne egipci durant segles. Ens aturem a Kerma per visitar el majestuós “Defuffa” i la resta d’aquesta antiga civilització juntament amb el petit museu fundat per Charles Bonnet, on podem veure les set belles estàtues dels reis descobertes per la missió arqueològica suïssa fa no molts anys. Seguint cap al sud al llarg del Nil, ens endinsem a la part central de la regió de Núbia. Aquí la població parla una llengua diferent a l’àrab, i ens trobem amb una religió islàmica menys “estricta”. Les dones no es cobreixen la cara i parlen sense problema amb els estrangers.
Vsiita dels bonics pobles de Núbia amb les portes d’entrada pintades amb patrons típics i flors. L’hospitalitat entusiasta abunda, la gent sovint convida els visitants a entrar a casa i compartir un dinar o una tassa de te amb espècies.

DIES 11.- OLD DONGOLA – DESERT NUBI – KARIMA – EL KURRU
Conduint cap al sud arribem al lloc arqueològic d’Old Dongola, on les ruïnes d’un temple copte cristià amb columnes de marbre, així com diverses restes d’esglésies es troben a la vora del Nil. Arribada a la petita ciutat de Karima, situada als peus de Jebel Barkal, punt de referència en el desert de Núbia ja que es pot veure des de lluny. Al peu d’aquesta meravellosa i aïllada muntanya de gres vermell, hi ha un gran temple dedicat a Amon. L’antiga “Muntanya Pura” d’Amon va ser el cor religiós de Núbia durant més de 1000 anys. A més de les ruïnes del gran temple, encara hi ha diversos ariets de granit esculpits que vorejaven una llarga avinguda que probablement portava al moll del Nil. A la paret de la muntanya hi ha una gran sala decorada amb baix relleus. Els llocs arqueològics de Jebel Barkal estan inclosos a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
Després de la visita coneixerem El Kurru, on hi ha una de les necròpolis de l’antiga capital, Napata. Aquí podem visitar una de les dues tombes excavades a la roca sota de les piràmides, parcialment esfondrades. Estan totalment decorats amb increïbles imatges del faraó, dels déus i inscripcions jeroglífiques de diversos colors. No gaire lluny d’aquí hi ha un bon lloc de fusta petrificada, un bosc antic amb centenars de troncs enormes.

DIA 12.- KARIMA – CREUER PEL NIL – BAYUDA – CRÀTER D’ATRUN
Ens aturem a la ciutat per agafar provisions. Després embarquem en un creuer al llarg del riu entre les roques restants de la 4a Cataracta i explorem, mitjançant petites passejades, les petites illes i platges de sorra al llarg del Nil. En arribar a l’altra riba del Nil, ens trobarem amb els vehicles que ens portaran a la Nuri, on destaquen diverses piràmides molt properes al poderós riu. Farem un petit passeig entre aquestes ruïnes antigues i després començarem l’encreuament del Bayuda, l’àrea delimitada pel llaç format pel Nil entre la 4ª i la 6ª Cataracta, i caracteritzat per muntanyes de basalt negre, la majoria d’elles volcàniques. Alternativament, el paisatge ens mostra grans valls creuats per wadis secs, amb molt poca vegetació.
És molt probable trobar-se amb grups aïllats de nòmades Hassanya i Manasir, que viuen en grups familiars en petites barraques fetes amb branques entrellaçades, amb les seves caravanes i ramats de camells i bestiar. Just al centre del Bayuda es troba el Cràter d’Atrun, on els nòmades recullen sal des de la vora d’una piscina de color verd. Després recollir-la, la carreguen en camells o rucs i es desplacen en petites caravanes per vendre-la als mercats dels pobles al llarg del Nil. Un treball increïble que va romandre igual a través dels segles. Finalment, buscarem un bon lloc per acampar.

DIA 13.- BAYUDA – MEROE
Avui acabem la travessia pel Bayuda. Creuem el Nil en un ferri local. A l’altra riba ens sorprendran més de 40 piràmides situades al cim d’un turó, algunes d’elles en perfecte estat de conservació. És la impressionant Necròpolis Reial de Meroe. Sopar i acampada prop de les piràmides.

DIA 14.- MEROE – MUSSAWARAT – NAGA
La Necròpolis Reial de Meroe es troba a uns 3 km del Nil a uns turons cobertes de dunes de sorra groga. Cadascuna de les piràmides té la seva pròpia capella funerària, amb parets totalment decorades amb baix relleus que ens mostren la vida del rei.
Arribada per la tarda a Mussawarat El Sufra. Aquest assentament es troba en una bonica vall coronat per pujols. Aquí són visibles les ruïnes d’un gran temple que en el passat va jugar un paper d’excepcional importància.
La seva principal característica és el “Gran Recinte”, que està fet per moltes construccions i murs que envolten un temple construït al segle I. La gran quantitat d’elefants representats en les seves parets fa pensar que aquest animal era present a la zona i tenia un paper important. A la zona hi ha un altre temple dedicat al Déu Apedemak, que ha estat restaurat per una missió arqueològica alemanya. Després ens dirigim al bell lloc de Naga per al nostre últim campament.

DIA 15.- NAGA – OMDURMAN – KHARTOUM
Comencem el dia explorant el lloc antic de Naga, que es troba a uns 30 km a l’est del Nil i és un dels dos centres que es van desenvolupar durant el període Meroític. A Naga, en un ambient típicament saharià amb roques i sorra, trobem un temple dedicat a Apedemak (segle I). Aquest edifici meravellós conté decoracions en baix relleu que representen al déu amb el cap d’un lleó, el faraó, nobles i diverses imatges rituals. A pocs metres hi ha una construcció petita amb arcs i columnes anomenada “quiosc”, en la qual podem observar la influència d’estils egipcis, romans i grecs. No gaire lluny d’aquí hi ha un altre temple dedicat a Amon amb moltes estàtues de moltons i belles portes decorades amb baix relleus. Arribada a la tarda a Omdurman i visita del seu soc. Cap al tard, ens dirigim a la tomba del líder sufí Ahmed al Nil per assistir a la Cerimònia de dervixos giratoris (només els divendres).
Resta del temps lliure a Khartoum (habitacions disponibles durant el dia fins a les 21h). A última hora trasllat a l’aeroport.

DIA 16.- VOL KHARTOUM / CIUTAT D’ORIGEN
Embarcament en el vol de tornada a la nostra Ciutat d’origen, amb connexió intermèdia. Fi dels nostres serveis.

PREUS PER PERSONA
En base a grup a partir de 12 persones 3.290 €
Entrades i permisos necessaris (pagament en destí) 300 $
Tramitació Pre-Visat + Taxa consular Visat (pagament en destí) 235 $
Taxes Aèries (Aprox.) 325 €
SUPLEMENTS
Suplement grup de 9 a 11 persones 175 €
Suplement grup de 6 a 8 persones 425 €
Suplement grup inferior a 6 persones Consultar
Suplement Habitació i tenda Individual 150 €
Estada a Nubian Resthouse de Karima o Campament de Meroe (per nit en Habitació Doble) 90 €
Estada a Nubian Resthouse de Karima o Campament de Meroe (per nit en Habitació Individual) 125 €
GRUP MÍNIM 6 PERSONES
SERVEIS INCLOSOS Vols Ciutat d’origen / Khartoum / Ciutat d’origen, en classe turista, amb connexió intermèdia. Tarifa sotmesa a disponibilitat en el moment d’efectuar la reserva.
Trasllats aeroport – hotel – aeroport.
Allotjaments i alimentació segons quadre d’itinerari.
Material d’acampada i cuina (excepte sac de dormir, coixí i tovallola).
Transport en vehicles 4×4 tipus Toyota Land Cruiser, Toyota Hilux o similar.
Entrades, permís d’accés als llocs arqueològics, registre de viatgers i permís de fotografia (300 USD aprox.).
Guia local de parla anglesa durant tota la ruta.
Aigua embotellada durant el recorregut, excepte a Khartoum.
Cuiner a càrrec dels àpats.
Assegurança d’assistència en viatge.
SERVEIS NO INCLOSOS
Visat Sudan.
Alimentació no especificada en el quadre d’itinerari.
Permisos per la utilització de càmeres de vídeo (la taxa és d’uns 20 USD per cada enclavament visitat).
Propines i extres personals.
Qualsevol altre concepte no indicat com a inclòs.

Opinions del Viatge

Encara no hi ha comentaris.

Deixar un comentari